De werkelijkheid verkleind met de tilt-shift techniek

Met de tilt-shift techniek kan op een betrekkelijk eenvoudige manier een miniatuur van de werkelijkheid worden gecreëerd. Het resultaat van een tilt-shift film of foto is vaak heel verrassend, en het wordt dan ook regelmatig ingezet voor het maken van reclamespotjes. Ook in de architectuur- en fotografiebranche wordt tilt-shift veelvuldig toegepast.

Het Tilt-shift effect

In een omgevingsfoto zijn er altijd scherpe en onscherpe gedeelten. Meestal is de foto in het midden iets scherper dan aan de rand, omdat deze buiten het brandpunt valt. Bij een miniatuurfoto – een foto van dichtbij – is dit verschil vaak veel groter dan bij een normale omgevingsfoto. We zijn dit effect gewend en ervaren dit alsof het van dichtbij is.

De suggestie van dichtbij zijn wordt nog extra versterkt door de kleuren te overdrijven. Soms worden de hoeken ook nog iets donkerder gemaakt. Door de stand van de camera vrij hoog te kiezen, krijg je snel het gevoel dat je naar miniatuurpoppetjes kijkt. Bij films waarbij deze techniek wordt toegepast, wordt de snelheid ook nog eens verhoogd, wat een nog vreemder effect creëert.

Tilt-shift effect bereiken met lenzen

Professioneel tilt-shiften gebeurt met speciale lenzen die uiterst precies kunnen worden afgesteld op tilt/swing (verdraaiing) en shift (verschuiving). Hiermee kunnen bepaalde gedeelten van de afbeelding scherp of onscherp worden gemaakt.

Tilt-shift effect met software

Als je niet de beschikking hebt over tilt-shiftlenzen, dan is het effect ook heel goed te creëren met Photoshop. Het internet staat vol met handleidingen. Er bestaat zelfs een website ( Tilt-shift maker ) waar je een foto kunt uploaden, het scherptegebied aangeeft, en de foto compleet terugkrijgt.

Tilt-shift voorbeelden

Adam | Grafisch ontwerper
Voor informatie > Contactpagina
Beeldmerk: 10/02/2021