Vaporwave stijl

Vaporwave stijl

Vaporwave

Vaporwave is een esthetische stroming die zowel muziek als visuele kunst omvat, waarbij een diepe nostalgie voor de popcultuur van de jaren ’80 en ’90 samensmelt met een kritische houding ten opzichte van de moderne consumptiemaatschappij.

De naam ‘Vaporwave’ is ontleend aan het begrip ‘vaporware’, een term uit de software-industrie voor groot aangekondigde maar nooit uitgebrachte producten, wat de focus op de vluchtigheid en de kritiek op oppervlakkige commerciële beloften illustreert. Deze beweging manifesteert zich in een mix van oude en nieuwe media, internetcultuur en een doordringend gevoel van ironie en pastiche.

Vaporwave visualiseert een retrofuturistische droom, vol met pastelkleuren, cybernetische afbeeldingen, en klassieke kunstelementen. Dit wordt vaak gecombineerd met archaïsche technologieën, verouderde webdesignelementen, en bewust ‘slechte’ of verouderde graphics. Deze stijl heeft een unieke plek veroverd binnen het corporate design door de manier waarop het de esthetiek van vroegere bedrijfsculturen opnieuw interpreteert en subverteert. Een sleutelmoment in de opkomst van Vaporwave was de proliferatie van internet als platform voor kunst, waardoor het één van de eerste artistieke bewegingen werd die voornamelijk online tot bloei kwam.

Kenmerken

Vaporwave is herkenbaar aan zijn liefde voor analoge technologie, webnostalgie en kapitalistische iconografie. Het is een visuele uitdrukking van postmoderne ironie, vermengd met een kritische blik op de consumptiemaatschappij.

 • Geglitchte of verstoord beeld van oude computers of VHS-banden
 • Pastel en neon kleurenpaletten
 • Griekse en Romeinse standbeelden, vaak met esthetische modificaties
 • Japanse tekens en kunstinvloeden
 • Oude advertenties en bedrijfslogo’s
 • Surrealistische collages van cybercultuur en historische kunst
 • 3D-rendering van oude computerbesturingssystemen

Toepassingen

De Vaporwave stijl vind je terug in muziekalbums, websites, videoclips en digitale kunst. Het is zowel een artistieke als een kritische lens, waarmee een opmerking wordt gemaakt over de moderne digitale ervaring.

 • Albumhoezen en muziekvideo’s
 • Grafisch ontwerp en advertenties
 • Digitale kunst en installaties
 • Mode en merchandise
 • Sociale media content en memes

Geschiedenis en invloeden

Vaporwave ontstond begin jaren 2010 als een muzikaal genre en kunststijl op internetfora zoals Tumblr en Reddit. Het is sterk beïnvloed door chillwave en lo-fi, en kunstenaars als James Ferraro en Vektroid zijn als pioniers van de beweging beschouwd. Vaporwave is beïnvloed door 1980-1990’s reclame, muziek en technologie, en speelt met thema’s van nostalgie en consumentencultuur.

Relaties met andere stromingen

Beïnvloed door:Invloed op:
1980s en 1990s PopcultuurHedendaagse Digitale Kunst
PostmodernismeHedendaagse Muziek en Design
InternetcultuurGrafische Vormgeving
ChillwaveHedendaagse Mode

Vaporwave, voortkomend uit 1980s en 1990s popcultuur en internetcultuur, combineert ironie en nostalgie. Het heeft invloed gehad op hedendaagse digitale kunst, muziek, design en mode, vaak met een kritische blik op consumentencultuur.