Metagegevens

Metatags zijn stukjes informatie die in de code van een webpagina worden opgenomen om zoekmachines en andere geautomatiseerde systemen te helpen begrijpen waar de pagina over gaat. Ze bevatten beschrijvende informatie over de inhoud van de pagina en kunnen ook trefwoorden bevatten die van belang zijn voor de zoekresultaten.

Voorbeelden van metatags zijn onder meer de “author” tag, die aangeeft wie de pagina heeft gemaakt, en de “robots” tag, die aangeeft of een pagina mag worden geïndexeerd en of links op de pagina gevolgd mogen worden.

Het is belangrijk om metatags zorgvuldig te gebruiken om ervoor te zorgen dat zoekmachines de pagina goed kunnen begrijpen en deze op de juiste manier kunnen opnemen in de zoekresultaten.

Voorbeelden metatags

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van metatags voor webpagina’s. Deze zijn opgesteld in de XHTML-standaard, in HTML vervalt de slash (/) voor het >-teken.

Deze tag geeft aan wie de pagina heeft gemaakt.

Deze tag geeft aan of een pagina mag worden opgenomen in de index van een zoekmachine (noindex om niet te worden opgenomen) en of de weblinks op de pagina gevolgd mogen worden (voor een hogere notering bij sommige zoekmachines van deze pagina’s nuttig, nofollow indien ongewenst). De vormen follow en index worden door zoekmachines genegeerd.