ColorADD-methode

De ColorADD-methode is een internationaal erkend kleurcoderingssysteem dat is ontworpen om mensen met kleurenblindheid te helpen kleuren te herkennen en te onderscheiden. Het systeem is gebaseerd op drie basiskleuren: rood, geel en blauw. Elke kleur wordt weergegeven door een symbool dat bestaat uit een zwarte cirkel met een symbool of patroon erin.

Het ColorADD-systeem is ontwikkeld door de Portugese grafisch ontwerper Miguel Neiva en is bedoeld om een eenvoudige en universele manier te bieden om kleuren te coderen en te communiceren. Het is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en is gevalideerd door kleurenexperts en kleurenblindheid-specialisten.

Het systeem kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder verkeersborden, kledinglabels, interieurontwerp, grafische ontwerpen en productverpakkingen. Het biedt mensen met kleurenblindheid de mogelijkheid om de wereld om hen heen beter te begrijpen en te communiceren over kleuren zonder beperkingen.

Symbolen voor kleuren

Vijf simpele symbolen geven de primaire kleuren (geel, rood en blauw) weer, evenals de kleuren zwart en wit (additieve kleurmenging). Door deze kleuren (en dus de bijbehorende symbolen) samen te voegen, onstaan nieuwe kleuren (en symbolen). Iedere kleur kent zo zijn eigen symbolieke weergave.

Secundaire kleuren

De secundaire kleuren kunnen worden gevormd met behulp van de gemengde basisvormen alsof de kleuren zelf worden “gemengd”. De waarneming is gelijk aan de kleurmenging.

Donkere en lichtere tonen

De donkere en lichtere tonen worden aangegeven door de symbolen wit en zwart toe te voegen aan de basisvormen. Op deze manier wordt een breed palet aan kleuren geconstrueerd.

Grijzen, goud en zilver

Grijzen worden aangegeven door het combineren van de witte en zwarte symbolen. Het belang van goudkleuren en zilverkleuren is ook zeker niet vergeten.