Ansichtkaart

Een ansichtkaart, ook bekend als postkaart of prentenbriefkaart, is een gedrukte kaart die veelal wordt gebruikt om berichten via de post te versturen. Op de voorkant van de kaart staat vaak een afbeelding of foto van een specifieke plaats, persoon, gebeurtenis of iets anders dat de afzender wil delen met de ontvanger. De achterkant van de kaart biedt ruimte voor het adres van de ontvanger, een postzegel en een kort bericht van de afzender.

Lees ook: Direct mail versturen, gebruik eens een ansichtkaart >>

Geschiedenis van de ansichtkaart

De ansichtkaart heeft een rijke geschiedenis en is al sinds de late 19e eeuw in gebruik. De kaarten werden voor het eerst populair in Duitsland en waren bedoeld als souvenir voor reizigers. In de loop der jaren zijn ansichtkaarten veranderd en aangepast aan de behoeften van de samenleving. Tegenwoordig zijn ansichtkaarten nog steeds populair, vooral onder toeristen en liefhebbers van vintage items.

Gebruik en populariteit van ansichtkaarten

Hoewel de populariteit van ansichtkaarten afneemt door de opkomst van digitale communicatie, zijn er nog steeds veel mensen die deze kaarten graag versturen en ontvangen. Ansichtkaarten worden vaak gebruikt om familie en vrienden te laten weten dat men aan hen denkt, om vakantiegroeten te versturen of om bijzondere gebeurtenissen te delen, zoals een geboorte, huwelijk of verhuizing.

Afmetingen van een ansichtkaart

Meestal is het formaat van de kaart 150 mm x 100 mm. Het gewicht van het papier dient minimaal 170 grams te zijn.