Een getekend portret van Leonardo da Vinci aan de linkerzijde met zijn lange baard en diepzinnige blik op een felgroene achtergrond. Rechts is een verouderd document met handgeschreven tekst, dat de sollicitatiebrief van da Vinci aan Ludovico Sforza voorstelt.

Leonardo da Vinci, de Uitvinder van Personal Branding?

Als ik zeg: “Leonardo da Vinci” dan denk je al gauw aan de’Mona Lisa’ of ‘Het Laatste Avondmaal’. Maar wist je dat deze veelzijdige Renaissance-man ook een pionier was op het gebied van personal branding?

In 1482, tijdens zijn verblijf in Milaan, stuurde Leonardo een sollicitatiebrief aan Ludovico Sforza, de hertog van Milaan. Deze brief was niet zomaar een sollicitatie; het was een zorgvuldig uitgedachte presentatie van zijn vaardigheden. Wat vooral opvalt, is dat hij eerst zijn engineeringkwaliteiten benadrukte, nog voordat hij zijn beeldhouw- en schildervaardigheden aanhaalde. Dit deed hij, omdat hij wist dat Ludovico Sforza vooral geïnteresseerd was in deze technische vaardigheden. Het is een van de vroegste voorbeelden van iemand die zichzelf effectief als merk presenteerde.

Brief van Leonardo da Vinci

Brief van Leonardo da Vinci aan Ludovico il Moro, Hertog van Milaan: (Let wel ik heb deze brief zeer vrije vertaaald https://adam-munsterman.nl/disclaimer/)

Geachte heer,

Na het bestuderen en overwegen van de creaties van alle zogenaamde oorlogsmachine-experts, en gezien dat hun ideeën allesbehalve vernieuwend zijn, durf ik het aan om enkele van mijn eigen innovaties aan u voor te stellen.

 • Ik kan lichte, sterke en makkelijk verplaatsbare bruggen ontwerpen om de vijand te achtervolgen en te verslaan. Ook kan ik stevigere bruggen maken die bestand zijn tegen vuur en aanvallen.
 • Bij een belegering kan ik waterwegen afsnijden, drijvende bruggen en ladders maken.
 • Als een locatie vanwege zijn hoogte of sterkte niet bestookt kan worden, kan ik elke vesting afbreken, tenzij deze op steen is gebouwd.
 • Ik kan een soort kanon ontwerpen dat licht en mobiel is, waarmee je stenen kunt afschieten, vergelijkbaar met een hagelbui, wat de vijand schade en angst aanjaagt.
 • Als dat niet voldoende is, kan ik het aantal kanonnen verhogen en met rook de vijand in verwarring brengen.
 • Ik kan gepantserde voertuigen met artillerie ontwerpen die door vijandelijke linies kunnen breken.
 • Indien nodig kan ik vernieuwende kanonnen, mortieren en andere wapens ontwerpen.
 • Waar kanonnen niet bruikbaar zijn, kan ik ze vervangen door katapulten en andere effectieve machines.
 • In vredestijd kan ik u helpen met het bouwen van zowel openbare als privé-gebouwen en met het aanleggen van waterwegen.
 • Ik ben ook bekwaam in beeldhouwen en schilderen, en ik geloof dat mijn werk zich kan meten met dat van de besten.

Daarnaast ben ik bereid om het bronzen paard te maken, ter ere van de nagedachtenis van uw vader en het roemrijke huis van Sforza.

Mocht u twijfelen aan de haalbaarheid van mijn voorstellen, dan ben ik bereid om ze te demonstreren op een locatie naar uw keuze. Ik bied mijn diensten aan met het grootste respect.

Leonardo’s meesterlijke branding

Laten we niet vergeten dat Leonardo, in de geest van de 15e eeuw, zijn brief schreef in een tijd zonder onze hedendaagse notie van branding, maar met een finesse die de tand des tijds heeft doorstaan. Het illustreert prachtig enkele kernprincipes van het concept:

 • Onderscheid jezelf: Leonardo begon met zijn vaardigheden in militaire engineering – een gebied dat van direct belang zou zijn voor een heerser in een onstabiele tijd. Hij positioneerde zichzelf als een oplosser van concrete problemen voordat hij zijn artistieke talenten noemde.
 • Authenticiteit: De veelzijdigheid van Leonardo was authentiek. Hij had een oprechte passie en nieuwsgierigheid voor alles, van anatomie tot vliegmachines. Authentieke branding wekt vertrouwen en is geloofwaardig.
 • Een blijvende indruk maken: Leonardo’s brief was ongetwijfeld onderscheidend voor zijn tijd. Door jezelf effectief als merk te positioneren, word je herinnerd.
 • Flexibiliteit: Met een breed scala aan vaardigheden toonde Leonardo zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende behoeften en situaties, een kenmerk van een sterk personal brand.

De les van Leonardo voor ons

Leonardo’s aanpak in zijn brief herinnert ons eraan dat het bouwen van een personal brand niet gaat om bla bla of grootspraak, maar om echt en eerlijk te communiceren van wat je kunt bieden. In een tijd waarin sociale media en online netwerken erg belangrijk zijn, is het essentieel om na te denken over wat jou uniek maakt en dit consistent te communiceren.

Of je nu een kunstenaar, ingenieur, schrijver of ondernemer bent, stel jezelf de vraag: “Hoe zou Leonardo zichzelf in deze situatie hebben gepresenteerd?”

Adam | Grafisch ontwerper
Voor informatie > Contactpagina
Beeldmerk: 13/11/2023