Een vrouw (actrice Margot Robbie) en een pop (Barbie) die beiden gekleed zijn als Barbie, met een kleurrijke visuele storing over de afbeelding

Co-Branding: succesvolle strategie van barbie

Vandaag (18 juli’23) is een grote dag voor Barbie-fans in Nederland. De langverwachte Barbie-film gaat in première en de stormloop op de 22.000 beschikbare kaartjes bij Pathé bioscopen is een duidelijk teken van de hernieuwde populariteit van deze wereldberoemde pop. Aldus de NOS.

Barbie’s recente heropleving is een mooi voorbeeld van succesvolle co-branding. Een iconisch merk dat al meer dan zes decennia bestaat, heeft een co-branding strategie gebruikt om hun nieuwe film te promoten en hun merk nieuw leven in te blazen.

Barbie’s co-branding strategie

Voor de lancering van hun nieuwe film heeft Barbie samengewerkt met verschillende merken om Barbie-gerelateerde producten te creëren, variërend van kledinglijnen tot make-up en zelfs Xbox-consoles. Deze merken profiteerden van de associatie met Barbie en de populariteit van de nieuwe film, terwijl Barbie profiteerde van de extra zichtbaarheid en de verkoop van deze co-branded producten.

Een ander belangrijk onderdeel van Barbie’s co-branding strategie was het inzetten van de hoofdrolspeelster van de film, Margot Robbie, als een ‘levende Barbie’. Bij elke première verscheen Robbie gekleed als een Barbie die ooit door het bedrijf was uitgebracht, wat bijdroeg aan de hype rond de film en de heropleving van de populariteit van Barbie.

De Kracht van merksamenwerking

Co-branding is een strategie waarbij twee of meer merken samenwerken om een product of dienst te promoten. Dit kan variëren van eenvoudige promoties, zoals het aanbieden van een product van het ene merk bij aankoop van een product van het andere merk, tot complexere samenwerkingen zoals het gezamenlijk ontwikkelen van een nieuw product. Succesvolle co-branding kan leiden tot een groter marktaandeel, merkwaarde en dus meer klanten voor beide partijen.

Er zijn verschillende factoren die hebben bijgedragen aan het succes van Barbie’s co-branding strategie. Ten eerste was de keuze van de merken waarmee ze hebben samengewerkt cruciaal. Door samen te werken met merken die aansluiten bij de doelgroep van Barbie, konden ze hun boodschap effectief overbrengen en hun bereik vergroten. Daarnaast was het inzetten van Margot Robbie als een ‘levende Barbie’ een slimme zet. Dit creëerde een sterke visuele associatie tussen de film en de Barbie-pop, wat bijdroeg aan de hype rond de film en de heropleving van de populariteit van Barbie.

Het resultaat? Een herpositionering van het Barbie-merk en een krachtige campagne die heeft geleid tot een heropleving van hun merk. Het succes van deze campagne toont aan dat co-branding, mits goed uitgevoerd, een krachtige tool kan zijn in de toolkit van elke marketeer.”

Adam | Grafisch ontwerper
Voor informatie > Contactpagina
Beeldmerk: 18/07/2023