Verschillende gekleurde sokken van 'THE CAPTAIN SOCKS' met het ColorADD kleuridentificatiesysteem voor kleurenblindheid

ColorADD, het kleurenalfabet

In de meeste landen treft kleurenblindheid tussen de 5 en 10% van de mannelijke bevolking. Deze handicap brengt zowel beperkingen als ongemakkelijke persoonlijke situaties met zich mee. Vaak zijn kleurenblinden afhankelijk van anderen om producten te kiezen, waarin kleur een belangrijke factor is, zoals kledingstukken en decoraties.

ColorADD-methode

In Portugal kennen ze al een tijdje de universele ColorADD-methode om kleuren aan te duiden. Dit systeem kan voor verschillende producten worden gebruikt en stelt kleurenblinden in staat om hun afhankelijkheid van anderen te verminderen of zelfs onafhankelijk te zijn.

De methode is bedacht door grafisch ontwerper Miguel Neiva en is inmiddels met succes – tegen betaling – uitgebracht in de kledingindustrie, transportsector, scholen en ziekenhuizen.

Symbolen voor kleuren

Vijf simpele symbolen geven de primaire kleuren geel, rood en blauw weer, evenals de kleuren zwart en wit. Door deze primaire kleuren samen te voegen ontstaan er nieuwe kleuren de secundaire kleuren en dit wordt weergegeven door een secundaire vorm. Iedere kleur kent zo zijn eigen symboliek.

Rubiks kubus

De Rubiks kubus waargenomen door verschillende soorten van kleurenblindheid. Door de symbolen is de kubus ook voor iemand die kleurenblind is op te lossen.

Transparante verfpotjes met ColorADD-symbolen in verschillende kleuren
Kleurpotloden met ColorADD-code voor kleuridentificatie op een achtergrond van kinderboeken
ColorADD
Gekleurde afvalbakken op een strand met ColorADD-symbolen voor afvalscheiding

Adam | Grafisch ontwerper
Voor informatie > Contactpagina
Beeldmerk: 23/11/2022